top of page
Zoeken

Van A naar B lukt beter via OR (van overgangsrituelen)


Met thuiswerken vervallen reistijden naar werkplekken. Zo missen we vertrouwde omgevingen die normaliter gekoppeld zijn aan bepaalde rollen. Zo ben ik juf, moeder, onderneemster, echtgenote én vriendin tegelijkertijd achter de laptop in mijn woonkamer. Al die rollen tegelijkertijd dragen werkt soms verwarrend. Het inrichten van overgangsrituelen biedt ruimte voor die rollen. Hoe?

Op individueel niveau:

  • Koppel een attribuut aan een rol. Als je als manager een videogesprek houdt, plaats dan iets in zicht dat jou herinnert aan die specifieke rol. Zo heb ik een kaars in zicht wanneer ik een sessie faciliteer waarin reflectie en ruimte van belang zijn. Voor sessies waarbij tempo en creativiteit de boventoon voeren kijk ik uit op een grappig knuffel.

  • Transitieruimte. Hoe verandert Clark Kent in Superman? Hij verstopt zich in een telefooncel 😊 Bij gebrek aan extra ruimte thuis is de aanspreektitel 'Juf Sasa' voor mij het sein dat iets anders van mij gevraagd wordt op dat moment gevraagd.Transitieruimte kun je ook creëren door tussen elke videovergadering korte fysieke inspanning in te lasten ( Jumping Jacks of asana?) Zet jouw lijf in een andere stand voor de transitie naar een andere activiteit.

Op teamniveau:

  • Beginnen jullie elke ochtend met een stand-up? Zijn er daar vast agendaonderdelen bij? Vraag aan je teamgenoten om liedjes aan te dragen voor die verschillende onderdelen en houd een stemronde. Welk liedje hoort bij welk agendapunt? Eenmaal vastgesteld worden de eerste tien seconde van het gekozen liedje afgespeeld. Zo weet iedereen meteen welke agendapunt nu aan bod komt en creëren jullie samen ritme en rituelen binnen het team.

  • Geef emoties de ruimte. Onzekere tijden roepen emoties op, , geef daar bewust ruimte voor. Spreek een handgebaar af. Wanneer iemand dat handgebaar maakt, dan zijn jullie samen even stil voor vijf seconden. In die vijf seconden ademen jullie rustig in en uit. Je hoeft niets uit te leggen, gewoon samen voelen.

Comments


bottom of page