top of page
Zoeken

Geef een speelse draai aan hoop én angst


Zondag = reflectiedag. Gister begon de lente, welke zaadje heb je geplant? In wat voor wereld wil je straks leven, wanneer dit alles voorbij is?


Wat mij opvalt in het deelnemen en organiseren van diverse virtuele bijeenkomsten waarin mensen samenkomen de afgelopen week zijn de volgende polariteiten:

  • Onzekerheid over de toekomst: angst, verdriet, worsteling en rouw. Beren op de weg zien.

  • Hoop en geloof in de toekomst: focus op mogelijkheden en groei.

Tussen de beide polen is er heen en weer geslinger. De verleiding is groot om te verzanden in de ene, en geen ruimte meer over te houden voor de ander. Echter, de beide kanten hebben elkaar nodig en zijn bedoeld om met elkaar ín interactie te zijn. De polariteiten willen met elkaar ‘spelen’. Het ene volledig uitsluiten betekent dat het op een andere wijze terugkomt. Hoe geef jij aan beide kanten de ruimte? Geef een speelse draai aan hoop én angst.


Mensen zijn enorm creatief en veerkrachtig. In tijden van chaos willen wij duidelijkheid, maar als die duidelijkheid er is gaan wij er tegen verzetten en willen we iets anders. De berichten over overvolle markten, treinen en parken zijn een symptoom van oud gedrag. Ertegen ‘vechten’ is dat gedrag bevestigingen en herhalen. Uit veranderkundige perspectief kun je ook ervoor kiezen om je aandacht te richten op het gewenst gedrag, met erkenning voor wat er IS.Aan wat voor zaken wil jij de komende tijd aandacht geven? Welk gewenst gedrag komt tegemoet aan de behoeften en emoties die er zijn? Geef een positieve draai aan het geheel dat helpend is voor de toekomst die voor jou van belang is. Praktisch? Vuistregels voor de komende tijd:

  • Visualiseer wat jij wilt (bepaal jouw denkkader).

  • ‘Speel’ met de behoefte en emoties die er zullen zijn als ‘weerstand’ tegen die gewenste verandering (bijvoorbeeld: hamstergedrag in de supermarkt als tegenreactie op sluiting horeca? 10 potten pindakaas betalen en 9 rollen aan de kassa inleveren als donatie aan het zorgpersoneel)

  • Bouw aan routine waardoor gewenste veranderrichting voeding krijgt.


Laten we nieuwe patronen met elkaar maken als vruchtbare bodem voor duurzame transformatie richting een toekomst waarin voor een ieder plek is. Let’s fire together to wire together, like our neurons do.Comments


bottom of page